انتخاب الکترود و گاز محافظ در جوشکاری TIG + نکات کلیدی

جوشکاری راه و روش اتصال فلزات به یکدیگر می باشد که با توجه به ضخامت فلز یا عوامل دیگر انواع جوشکاری مطرح می شود. انتخاب نوع و روش جوشکاری با توجه به قطر فلزات و ویژگی های محیط صورت می گیرد که یکی از این روش ها، جوشکاری TIG می باشد. همچنین انتخاب الکترود در جوشکاری TIG به دلیل وجود دمای بالا اهمیت دارد.
جوشکاری TIG چیست؟
جالب است بدانید جوشکاری TIG با نام های جوشکاری آرگون، هلی آرک، جوش آلومنیوم یا هلی ولد نیز شناخته می شود اما از بین همه این ها، استفاده از لفظ جوشکاری آرگون برای جوشکاری تیگ رایج تر است. در جوشکاری TIG دو قطعه با حرارتی که از قوس الکتریکی بین الکترود تنگستن و قطعه کار به وجود می آید به یکدیگر وصل می شوند. جوشکاری TIG روش متصل کردن فلزهایی با ضخامت کم است که در این روش اتصال ایجاد شده قدرت و دوام بالایی نیز خواهد داشت. الکترودهایی که در جوشکاری TIG استفاده می شوند غیر مصرفی هستند اما برای گرفتن بهترین نتیجه انتخاب الکترود در جوشکاری TIG و تعویض به موقع آن ها اهمیت پیدا می کند.
انتخاب الکترود در جوشکاری TIG
الکترود جوشکاری یک سیم فلزی ضخیم است که دارای روکش می باشد و جریان الکتریسته را به نوری تبدیل می کند که به وسیله حرارت آن دو قطعه فلز به یکدیگر متصل می شوند. برای انتخاب الکترود در جوشکاری TIG از الکترود غیر مصرفی تنگستن استفاده می کنند که این صرفا در جوشکاری TIG کاربرد دارد. از آنجایی که فلز تنگستن نقطه ذوب بالایی دارد برای انتخاب الکترود در جوشکاری TIG گزینه مناسبی است مخصوصا که در برابر خوردگی نیز مقاومت بالایی دارد.
گاز محافظ جوشکاری TIG
چون از گاز آرگون به عنوان محافظ در جوشکاری TIG استفاده می شود به همین دلیل به آن جوش آرگون نیز می گویند. این امکان هم وجود دارد که گاز محافظ جوشکاری TIG ترکیبی از آرگون و هلیم باشد. گاز محافظ جوشکاری TIG از حوضچه مذاب در برابر عوامل اکسید کننده محافظت می کند. دلیل انتخاب گاز آرگون به عنوان محافظ در جوشکاری TIG خنثی بودن آن است که می تواند مانع اکسید شدن حوضچه مذاب شود. گاز آرگون با دور کردن هوا از ناحیه جوشکاری موفق به محافظت از اکسید شدن در جوش TIG می شود، غیر از آن باعث خنک شدن منطقه نیز می گردد.
جالب است بدانید که آرگون تنها گازی نیست که می تواند به عنوان محافظ در جوشکاری TIG استفاده شود، بلکه سایر گازهای خنثی نیز قادر به ایفای نقش هستند. با توجه به اینکه جوشکاری TIG را می توان به صورت دستی و مکانیزه انجام داد برای جوش های دستی گاز آرگون و برای جوش های مکانیزه گاز هلیوم عملکرد بهتری دارند.
موارد استفاده از جوشکاری TIG
جوشکاری TIG به دلیل مزایا و کیفیت بالایی که دارد برای اتصال انواع فلزات مورد استفاده قرار می دهد. اتصال قطعه های آلومینیوم، تیتانیوم، مس، فلز برنج، فولادهای ضد زنگ و فولادهای کربنی و آلیاژی، آلیاژ منیزیم نمونه هایی از فلزاتی هستند که برای متصل کردن آن ها از جوشکاری TIG استفاده می شود.
جوشکاری TIG چه مزایایی دارد؟
مزایای جوشکاری TIG آن را به یک روش معتبر در اتصال انواع فلزات تبدیل کرده است. اگر چه مزایای جوشکاری TIG محدود به مواردی نیست که اینجا به آن اشاره می کنیم اما دانستن بعضی از آن ها دلیل اعتبار جوشکاری TIG را مشخص می کند.
- کیفیت جوشکاری بالا
- جوشکاری تمیز و ظریف
- امکان جوشکاری ورق های نازک
- پاشیده نشدن ذرات معمول جوشکاری
- قابل اجرا روی طیف وسیعی از فلزات
- قابل اجرا روی فلزات غیر همجنس
معایب جوشکاری TIG چیست؟
دانستن معایب جوشکاری TIG به معنی طرد کردن آن نیست و باعث می شود با دانش و پیش زمینه ذهنی بهتری از جوشکاری TIG استفاده کنید. بعضی معایب جوشکاری TIG الزاما نقطه ضعف نیستند و چه بسا وقتی توسط فرد باتجربه انجام شود، خودش را نشان ندهد.
- گران بودن تجهیزات
- نیاز به انجام شدن توسط فرد ماهر
- نامناسب برای قطعه های ضخیم
- نامناسب برای مناطقی که شدت هوا و وزش باد بالاست
- وابسته بودن کیفیت جوشکاری به حوضچه جوش
نحوه انجام جوشکاری TIG به چه صورت است؟
روش کلی جوشکاری TIG به این صورت است که بین الکترود تنگستن و قطعه فلزی که باید جوش داده شود یک قوس الکتریکی ایجاد می شود و حرارت ایجاد شده با این قوس باعث ذوب و متصل شدن قطعه ها به یکدیگر می گردد. گاز آرگون یا یک گاز خنثی دیگر هم عوامل اکسید شدن را از منطقه دور می کند و در نهایت یک جوش ایمن و قوی ایجاد می شود.
نکات انجام جوشکاری TIG
با اینکه جوشکاری TIG یکی از بهترین و استاندارترین روش های اتصال فلزات به یکدیگر است اما رعایت کردن نکاتی باعث رسیدن به اتصالی باکیفیت و دوام هر چه بیشتر خواهد شد. برخی از عوامل موثر در افزایش کیفیت و دوام جوشکاری TIG را با یکدیگر بررسی می کنیم:
- جریان الکتریسته در جوشکاری TIG
بالاتر بودن میزان شدت جریان الکتریکی باعث اتصال بهتر دو قطعه به یکدیگر خواهد شد، البته شدت جریان الکتریکی در جوشکاری TIG به معنی افزایش بی رویه میزان آن نیست و تعیین مقدار آن با توجه به ضخامت فلز و نوع آن تعیین می شود. توجه داشته باشید که برای برخی فلزات از جریان AC و برای برخی دیگر از جریان DC بهتر است استفاده شود. استفاده از شدت جریان بالاتر در جوشکاری TIG مزایایی دارد که یکنواختی و شکل ظاهری بهتر نمونه هایی از آن است.
- سرعت جوشکاری TIG
تاثیر سرعت جوشکاری TIG روی کیفیت نهایی کار به این صورت است که روی خط جوش و پهنای آن موثر است و ظاهر جوشکاری را تحت تاثیر قرار می دهد.
- فاصله بین فلز و نوک الکترود
رعایت فاصله بین فلز و نوک الکترود یکی از آن نکات ظریفی است که کاملا روی کیفیت کار اثر می گذارد. درک و رعایت فاصله درست با تمرین و کسب تجربه به دست می آید، که این فاصله بین 4.5 تا 9 سانتی متر پیشنهاد می شود.
نتیجه گیری
جوش آرگون که به نام جوشکاری TIG نیز شناخته می شود به عنوان یکی از انواع جوشکاری باکیفیت و تمیز مطرح است که در آن توجه به جزییات از انتخاب الکترود در جوشکاری TIG گرفته تا رعایت فاصله جوشکاری اهمیت دارند، اما برای اتصال انواع فلزات که رعایت ظرافت در آن ها اهمیت دارد، از بهترین گزینه ها می باشد.
مطلب پیشنهادی: راهنمای انتخاب مشعل جوشکاری با فشار مثبت برای صنایع مختلف