مقالات

با انواع روش های جوشکاری آشنا شوید + مقایسه

انواع جوشکاری

در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع جوشکاری بپردازیم. اما ابتدا باید بدانیم جوشکاری چیست؟! برخلاف لحیم کاری و لحیم کاری که فلز پایه را ذوب نمی کند، جوشکاری فرآیندی با حرارت بالا است که مواد پایه را ذوب می کند. معمولاً با افزودن مواد پرکننده.گرما در دمای بالا باعث ایجاد حوضچه جوشی از مواد مذاب می شود که خنک می شود و اتصال را تشکیل می دهد که می تواند قوی تر از فلز اصلی باشد. همچنین می توان از فشار برای تولید جوش، در کنار گرما یا به تنهایی استفاده کرد. همچنین می تواند از گاز محافظ برای محافظت از فلزات ذوب شده و پرکننده در برابر آلودگی یا اکسیده شدن استفاده کند.

“برای خرید دستگاه جوش الکتروفیوژن کلیک نمایید”

انواع جوشکاری با متریال مختلف

در اینجا به انواع جوشکاری با متریال مختلف میپردازیم:

 

جوشکاری پلاستیک

در جوشکاری پلاستیک نیز از گرما برای اتصال مواد استفاده می شود (البته در مورد جوشکاری با حلال نه) و در سه مرحله انجام می شود. ابتدا سطوح قبل از اعمال حرارت و فشار آماده شده و در نهایت اجازه داده می شود تا مواد خنک شوند تا همجوشی ایجاد شود. روش‌های اتصال پلاستیک‌ها را می‌توان به روش‌های گرمایش خارجی یا داخلی، بسته به فرآیند دقیق مورد استفاده، تقسیم کرد.

جوشکاری چوب

در جوشکاری چوب از گرمای تولید شده از اصطکاک برای اتصال مواد استفاده می شود. موادی که باید به هم وصل شوند، قبل از اینکه یک حرکت اصطکاک خطی باعث ایجاد گرما برای اتصال قطعات به یکدیگر شود، تحت فشار زیادی قرار می گیرند. این یک فرآیند سریع است ک به چوب اجازه می دهد بدون چسب یا میخ در عرض چند ثانیه به هم وصل شود.

انواع روش های جوشکاری

 

بیشتر بخوانید: با انواع ابزار جوشکاری آشنا شوید

 

انواع مختلف جوش چیست و در چه مواردی کاربرد دارند؟

انواع جوشکاری با تکنیک ها و کاربردهای خاص خود برای صنعت وجود دارد که عبارتند از:

 

  1. قوس

این دسته شامل تعدادی فرآیند متداول دستی، نیمه اتوماتیک و اتوماتیک می باشد. اینها عبارتند از: جوشکاری با گاز بی اثر فلز (MIG)، جوشکاری چوبی، جوشکاری با گاز بی اثر تنگستن (TIG) که به عنوان جوشکاری قوس تنگستن گاز (GTAW)، جوشکاری گازی، جوشکاری با گاز فعال فلزی (MAG)، جوشکاری با هسته شار قوس الکتریکی (FCAW) شناخته می شود. جوشکاری قوس فلزی گازی (GMAW)، جوشکاری قوس الکتریکی زیرپوستی (SAW)، جوشکاری قوس فلزی محافظ (SMAW) و جوشکاری قوس پلاسما. این تکنیک‌ها معمولاً از مواد پرکننده استفاده می‌کنند و عمدتاً برای اتصال فلزات از جمله فولاد ضد زنگ، آلومینیوم، نیکل و آلیاژهای مس، کبالت و تیتانیوم استفاده می‌شوند. فرآیندهای جوشکاری قوس الکتریکی به طور گسترده در صنایعی مانند نفت و گاز، نیرو، هوافضا، خودروسازی و غیره استفاده می شود.

  1. اصطکاک

یکی دیگر از انواع جوشکاری، تکنیک های جوشکاری اصطکاکی است که مواد را با استفاده از اصطکاک مکانیکی به هم متصل می کنند. این را می توان به روش های مختلفی روی مواد جوشکاری مختلف از جمله فولاد، آلومینیوم یا حتی چوب انجام داد. اصطکاک مکانیکی گرما ایجاد می کند که باعث نرم شدن موادی می شود که در هنگام سرد شدن با هم مخلوط می شوند و یک پیوند ایجاد می کنند. نحوه اتصال به فرآیند دقیق مورد استفاده بستگی دارد، به عنوان مثال، جوشکاری اصطکاکی اغتشاشی (FSW)، جوشکاری نقطه ای اصطکاکی اغتشاشی (FSSW)، جوشکاری اصطکاکی خطی (LFW) و جوشکاری اصطکاکی دوار (RFW).

جوشکاری اصطکاکی نیازی به استفاده از فلزات پرکننده، شار یا گاز محافظ ندارد. اصطکاک اغلب در کاربردهای هوافضا استفاده می شود زیرا برای اتصال آلیاژهای آلومینیوم سبک وزن «غیر قابل جوش» ایده آل است. فرآیندهای اصطکاک در سراسر صنعت استفاده می شود و همچنین به عنوان روشی برای چسباندن چوب بدون استفاده از چسب یا میخ مورد بررسی قرار می گیرد.

مطلب پیشنهادی: کاربرد تورچ آرگون چیست؟

  1. پرتو الکترونی

پرتو الکترونی نیز یکی دیگر از انواع جوشکاری است. این فرآیند اتصال ذوبی از پرتوی از الکترون های با سرعت بالا برای اتصال مواد استفاده می کند. انرژی جنبشی الکترون ها در اثر برخورد با قطعات کار به گرما تبدیل می شود و باعث ذوب شدن مواد با هم می شود. جوشکاری با پرتو الکترونی (EBW) در خلاء (با استفاده از محفظه خلاء) برای جلوگیری از پراکندگی پرتو انجام می شود. کاربردهای رایج بسیاری برای EBW وجود دارد، زیرا می توان از آن برای اتصال بخش های ضخیم استفاده کرد. این بدان معنی است که می توان آن را در تعدادی از صنایع از هوافضا تا انرژی هسته ای و خودرو تا ریل به کار برد.

  1. لیزر

این فرآیند که برای اتصال ترموپلاستیک ها یا قطعات فلزی استفاده می شود، از لیزر برای ارائه گرمای متمرکز ایده آل برای جوش های عمیق و سرعت اتصال بالا استفاده می کند. به راحتی خودکار می شود، سرعت جوشکاری بالا که در آن می توان این فرآیند را انجام داد، آن را برای کاربردهای با حجم بالا، مانند صنعت خودروسازی، عالی می کند.

  1. مقاومت

جشکاری از نوع مقاومت پنجمین مدل از انواع جوشکاری است. این یک فرآیند سریع است که معمولاً در صنعت خودرو استفاده می شود. این فرآیند را می توان به دو نوع جوشکاری نقطه ای مقاومتی و جوشکاری درز مقاومتی تقسیم کرد. جوشکاری نقطه‌ای از گرمای ارسالی بین دو الکترود استفاده می‌کند که در حین چسباندن قطعات کار به یک منطقه کوچک اعمال می‌شود. جوشکاری درز شبیه جوش نقطه ای است با این تفاوت که الکترودها را با چرخ های دوار جایگزین می کند تا یک جوش بدون نشتی مداوم ایجاد کند.

 

بیشتر بخوانید: 10 تا از نکات جوشکاری پلی اتیلن

 

سخن آخر

مطالب این مقاه صرفا برای افزایش آگاهی شما در زمینه جوشکاری و انواع آن تهیه شده است. امیدواریم از این مطالب در وبسایت پژوهش سیستم نامی لذت برده باشید و از آن برای رفع نیازهای خود استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *