جوش الکتروفیوژن روشی است که مزایای بسیاری دارد و در آن لوله های پلی اتیلن با چگالی متوسط و بالا متصل میشوند و در این روش از جوش کاری حرارت به وسیله صفحه داغ و یا کوپلر به لوله انتقال مییابد. دستگاه الکتروفیوژن از انواع دستگاههای جوش است که به ما در عملیات های جوش کاری کمک میکند. به کمک این وسیله می توانیم لوله های پلی اتیلن را در ضخامت های مختلف و در سریع ترین زمان و بالاترین کیفیت جوش دهیم.
این دستگاه به روش القایی الکتریکی جریان برق زمینه اتصال را فراهم میکند به این معنی که گرما و حرارت ناشی از مقاومت ایجاد شده به کمک عبور جریان برق با آمپر بالا باعث نرم شدن لوله ها میشود و به حالتی در میآید که با اعمال فشار به یکدیگر متصل میشوند. هنگام کار با الکتروفیوژن باید دقت کرد که جریان مناسب جوش روی دستگاه تنظیم شود، اگر تنظیم جریان برق به درستی انجام نشود ممکن است فرایند جوش را دچار اختلال کند.
بیشتر بخوانید: با انواع دستگاه جوش (اینورتر) آشنا شوید
برخی کاربرد جوش الکتروفیوژن
نصب الکتروفیوژن کار دقیق و حساسی میباشد و توسط افراد خبره و آموزش دیده حتماً باید انجام شود. از آنجایی که جوش الکتروفیوژن در اتصال لوله های پلی اتیلن کاربرد دارد در صنایعی که در آنها انتقال انرژی توسط لوله های پلی اتیلن صورت میگیرد کاربرد دارد و از این جوش استفاده میکنند.
برخی صنایعی که در آن از جوش الکتروفیوژن استفاده میکنند شامل موارد زیر میباشد :
۱ . اتصال لوله های پلی اتیلن فاضلاب
۲ . اتصال لوله های پلی اتیلن نفت و گاز
۳ . اتصال لوله های پلی اتیلن آب
ابزار مورد نیاز برای جوش الکتروفیوژن شامل موارد زیر میباشد :
۱ . دستگاه جوش الکتروفیوژن : اصلی ترین وسیله برای جوش که به کمک آن میزان ولتاژ و حرارت الکتریکی را تنظیم میکنیم دستگاه جوش الکتروفیوژن میباشد.
۲ . ابزار خراش : به کمک این ابزار های برش، قسمت هایی از لوله که قرار است به یکدیگر متصل شوند را خراش میدهیم.
۳ . ابزار برش : اگر محل اتصال لوله ها با یکدیگر تراز نباشند و مشکلاتی مانند کج بودن داشته باشد با کمک ابزار برش این مشکلات را برطرف میکنیم.
۴ . کوپلر : جنس این وسیله از پلی اتیلن است. برای اتصال، لوله ها را در آن قرار میدهیم و با هدایت جریان الکتریکی به داخل کوپلر و ایجاد حرارت توسط آن، لوله ها را نرم میکنیم.
۵ . صفحه : در برخی از دستگاه ها برای نرم کردن لوله و اتصال از صفحه های داغ استفاده میکنند.
۶ . گیره : با کمک گیره در هنگام جوش لوله ها را ثابت نگه میداریم تا فاصله میان نقاط اتصال به وجود نیاید.
مزایای جوش کاری الکتروفیوژن
۱ . فرایندی ساده میباشد که قادر به تولید اتصالات ثابت است.
۲ . کنترل شده است و خطر خرابی اتصال را کاهش میدهد.
۳ . بدون جدا کردن لوله ها ، امکان تعمیر اتصال وجود دارد.
برای انجام دادن یک جوش با کیفیت و لازم است نکاتی را رعایت کنیم تا یک اتصال ایده آل داشته باشیم، نکاتی مانند :
۱ . سطح جوش کاری تمیز باشد.
۲ . از گیره های مخصوص نگهدارنده استفاده کنید.
۳ . درجه حرارت با دقت بررسی شود.
۴ . در سطح لوله ها نباید خراش باشد.
۵ . سر لوله ها و اتصال عمود باشند.
اتصالات الکتروفیوژن در انواع مختلف و با شکل لوله هایی که تولید میشود انجام میگیرد مانند :
۱ . لوله به لوله
۲ . لوله به زانویی
۳ . لوله به بوبلین
بیشتر بخوانید: شارژ باطری با دستگاه جوش چگونه است؟
روش جوش کاری الکتروفیوژن
در جوش الکتروفیوژن لوله ها باید به صورت لب به لب و با کمک گرم کردن صفحه های داغ ناشی از جریان الکتریکی متصل شود و حتماً قبل از شروع کار باید قسمت هایی از لوله را که قرار است به یکدیگر متصل شوند خراش دهیم و سطح کار کاملاً تمیز باشد سپس لوله ها را علامت گذاری کرده و آنها را هم راستای هم قرار داده، محل مناسب جوش را تراز کرده و مراقب باشیم فاصله ای بین آنها نباشد.
باید قطر و ضخامت لوله ها یکسان باشد تا مقاومت و استحکام جوش برقرار باشد. پس از خراش دادن و تمیز کردن لوله ها با کمک گیره ها آن را محکم نگه می داریم و به سمت صفحه داغ هدایت میکنیم با کمک درجه آمپر میزان جریان برق را تنظیم کرده که موجب نرم شدن لوله ها میشود سپس صفحه داغ را جدا کرده و با اعمال فشار باعث اتصال میشود و در پایان پس از خنک شدن جوش اتفاق میافتد.
سخن پایانی
جوش کاری الکتروفیوژن یکی از رایج ترین روش های جوش کاری برای اتصال لوله ها میباشد. برای جوش کاری الکتروفیوژن از اتصالاتی استفاده میکنیم که در اطراف محل جوش قرار میگیرند. جوش کاری الکتروفیوژن خطر خرابی اتصال را کاهش میدهد و بدون جدا کردن لوله ها شما میتوانید اتصالات را تعمیر کنید، این دو مورد از مهمترین مزایای جوش کاری الکتروفیوژن میباشد.