در این مقاله از وبسایت پژوهش سیستم نامی ، قصد داریم با اصول جوشکاری آشنا شویم. اما ابتدا لازم است بدانیم جوشکاری چیست؟ جوشکاری، تکنیکی است که برای اتصال قطعات فلزی معمولاً از طریق اعمال گرما استفاده می شود. این تکنیک در طول تلاش برای دستکاری آهن به اشکال مفید کشف شد. تیغه های جوش داده شده در هزاره یکم پس از میلاد ساخته شدند که معروف ترین تیغه های تولید شده توسط زره پوشان عرب در دمشق، سوریه است. فرآیند کربوریزه کردن آهن برای تولید فولاد سخت در این زمان شناخته شده بود، اما فولاد حاصل بسیار شکننده بود. روش جوشکاری – که شامل لایهبندی آهن نسبتاً نرم و سخت با مواد پرکربن و به دنبال آن آهنگری با چکش بود – تیغهای قوی و سخت تولید کرد.
اصول اولیه جوشکاری
در راستای معرفی اصول جوشکاری لازم است بدانید که جوش را می توان به عنوان ادغام فلزات تولید شده در اثر حرارت دادن به دمای مناسب با یا بدون اعمال فشار و با یا بدون استفاده از مواد پرکننده تعریف کرد. در جوشکاری ذوبی، یک منبع حرارتی گرمای کافی برای ایجاد و نگهداری یک حوضچه مذاب از فلز با اندازه مورد نیاز تولید می کند. گرما ممکن است از طریق برق یا شعله گاز تامین شود. جوشکاری با مقاومت الکتریکی را می توان جوشکاری ذوبی در نظر گرفت زیرا مقداری فلز مذاب تشکیل می شود. فرآیندهای فاز جامد بدون ذوب مواد پایه و بدون افزودن فلز پرکننده، جوش ایجاد می کنند. فشار همیشه مورد استفاده قرار می گیرد و به طور کلی مقداری گرما ارائه می شود. گرمای اصطکاکی در اتصالات اولتراسونیک و اصطکاکی ایجاد میشود و گرمایش کوره معمولاً در پیوند انتشار استفاده میشود.
از دستگاه جوش الکتروفیوژن مجموعه ما دیدن نمایید
جوشکاری در چند نوع صورت میگیرد؟
طبیعتا برای آشنایی با اصول جوشکاری دانستن انواع جوش خالی از لطف نیست. تعدادی از فرآیندهای جوشکاری وجود دارد که بسته به شکل و ضخامت ماده ای که باید به آن متصل شود، می توان از آنها استفاده کرد. با این حال، بیشتر جوشها به دو دسته تقسیم میشوند: جوش قوس الکتریکی و جوشکاری مشعل.
جوشکاری قوس الکتریکی چیست؟
اگر علاقه مند به دنبال کردن حرفه جوشکاری در جوشکاری قوس الکتریکی هستید، باید بدانید که این کار مستلزم یک چشم خوب برای جزئیات و دست های ثابت است. در این نوع جوشکاری، مواد و همچنین مواد پرکننده با استفاده از قوس الکتریکی با هم ذوب می شوند. انواع متداول جوشکاری قوس الکتریکی شامل موارد زیر است:
- جوشکاری قوس فلزی با گاز
- جوشکاری قوسی تنگستن گازی
- جوشکاری قوس پلاسما
- جوشکاری قوس فلزی محافظ
- جوشکاری زیر آب
جوشکاری مشغل چیست؟
در این بخش از اصول جوشکاری به جوشکاری مشغل میپردازیم. از طرف دیگر، جوشکاری مشعل فرآیندی است که مواد کار و میله جوشکاری را با استفاده از شعله باز ذوب می کند. رایج ترین کاربرد برای جوشکاری مشعل، تعمیر و نگهداری است. مزیت بزرگ این نوع جوشکاری این است که به کاربر اجازه می دهد مشعل و میله را به طور همزمان کنترل کند و دقت بیشتر را آسان تر می کند. رایج ترین نوع جوشکاری مشعل جوشکاری اکسی استیلن است. البته روش های جوشکاری بسیار بیشتر از این ها وجود دارد که برخی از آنها کاملاً افراطی هستند. به عنوان مثال، انفجارها، پرتوهای لیزر و ارتعاشات با فرکانس بالا نیز می توانند برای اتصال فلزات به یکدیگر استفاده شوند.
بیشتر بخوانید: با انواع روش های جوشکاری آشنا شوید
جوشکاری فیزیکی چیست؟
اصول جوشکاری فیزیکی در این بخش مورد مطالعه قرار میگیرد. به دلیل خواص مکانیکی و شیمیایی مختلف، انواع مختلف فلزات در هنگام جوشکاری واکنش های متفاوتی نشان می دهند. گرما می تواند بر چقرمگی و شکل پذیری یا توانایی خم شدن یا کشش بدون شکستن فلز تأثیر بگذارد. جوش یا صفحه خمیده یا تاب خورده. این مهارتی است که نیاز به تمرین و آگاهی از محل صحیح برای انجام جوش دارد.
جوشکاری شیمیایی چیست؟
با جوشکاری، هیچ واکنش شیمیایی به جز گرم کردن و سرد کردن ساده فلز رخ نمی دهد. شیمی نقش کلیدی در کیفیت جوش دارد. اکسیژن با فلز مذاب واکنش می دهد، بنابراین اکسید فلز روی فلز تشکیل می شود و اگر نوعی روش حفاظتی وجود نداشته باشد، جوش را ضعیف می کند. روشهایی که برای محافظت از جوش در برابر تشکیل اکسید فلز استفاده میشود شامل استفاده از گازهای محافظ در اطراف حوضچه برای جلوگیری از ورود اکسیژن و سایر ناخالصیها است.
متالورژی جوشکاری
متالوژی و اصول جوشکاری در این بخش آورده شده است. در کنار فیزیک و شیمی، متالورژی یکی دیگر از زمینه های کلیدی است که دانش آموزان در یک برنامه درجه جوش مانند آنچه در دانشکده جوش تولسا ارائه می شود، یاد خواهند گرفت. اگرچه جوشکاران نیازی به متخصص متالورژی ندارند، اما باید در مورد خواص فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی فلزات مختلف بدانند. دمای بالا می تواند ساختار کریستالی یک فلز را به اندازه ای تغییر دهد که فلز را ضعیف کند. در حالی که نمودارهایی وجود دارد که خواص مکانیکی مانند استحکام کششی و تسلیم را نشان می دهد، آنها ترکیب شیمیایی یا اطلاعات فیزیکی مانند رسانایی را نشان نمی دهند، بنابراین یک جوشکار باید دانش کاری در این زمینه های متالورژی نیز داشته باشد.
سخن پایانی
خب امیدواریم از مطالب مربوط به اصول جوشکاری لذت برده باشید. عوامل مختلفی برای تولید یک جوش جامد و همچنین روش های مختلفی برای اتصال دو قطعه فلز به یکدیگر وجود دارد. تبدیل شدن به یک جوشکار ماهر مستلزم دانستن این عوامل و تکنیکهای مختلف است و یک برنامه جوشکاری میتواند تمام آنچه را که برای شروع این حرفه پرارزش نیاز دارید به شما بیاموزد.
مطالب بیشتر: اصطلاحات جوشکاری که باید بدانید !